Personal tools

Sander, Wolfgang: Politik in der Schule (Politics at School)

A short history of political education in Germany, Marburg 2nd ed., 2010

poliik schule

Content:

Political education is one of the most recent and at the same time one of the most traditional tasks of school education: On the one hand, a subject of its own for the task of political education, political teaching (or social studies), has been implemented only in the course of the past decades. On the other hand, the political education of the youth has been a task of schools since the beginnings of the modern school system and through out all changes in the political system. The political education of young people is one of the founding motives of the modern school system.

This book offers an introduction to the history of political education at German schools, from the beginnings of modern school in the 16th and 17th centuries as far as to present times. It does not restrict itself to the history and pre-history of today´s political teaching, but it also includes contributions of other subjects and aspects of school´s everyday culture in respect of political education. The text is completed by picture documents.