Personal tools

Linguistics, Ideologies and Geopolitics in Pan-National Movements in Eurasia
November 12-13, 2018
Aleksanteri Institute, University of Helsinki

Linguistics, Ideologies and Geopolitics in Pan-National Movements in Eurasia The concept of linguistic kinship transgresses the limits of linguistic inquiry. It has been interpreted as a manifestation of a special bond between cultures and nations. The idea that the speakers of the so-called Finno-Ugric languages, for instance, should form a closer community, shaped national ideologies in Finland, Estonia, and Hungary in the 19th century. These ideas turned into radical political ambitions after the collapse of the Russian and Hapsburg empires. In Finland and Estonia the idea strengthened the formation of national identity, while in Hungary political elites and intellectuals turned even further, to the idea of Turanism, which included Turkic, Altaic, and even Korean and Japanese-speaking peoples. Until the end of the Second World War, the Finno-Ugric kinship informed and mobilized nationalist, and even fascist political, economic, military, and intellectual elites of three European states.

more information