Personal tools

Workshop: Histories of Sustainability in Europe

Histories of Sustainability in Europe.
Discourses and Practices Before and After 1989
November 15-16, 2018
Herder Institute for Historical Research on East Central Europe, Marburg

The workshop “Histories of Sustainability in Europe: Discourses and Practises Before and After 1989” to be held on November 15-16, 2018 in Marburg is part of the project “Histories of Sustainability” funded by the Leibniz Association and run by the Institute for Contemporary History Munich-Berlin (Elke Seefried) in cooperation with the Herder Institute for Historical Research on East Central Europe, Marburg (Christian Lotz) and the University of Augsburg (Marita Krauss, Jens Soentgen).

Sustainability as a word started its wider usage career in the 1970s with the documents and conferences prepared by United Nations. Only few decades later in the 21st century sustainability has already become a buzz word with its meaning being vague and very much dependent on the context. Therefore, the core aim of the workshop is to focus on the immense transformation of the sustainability discourse from its routes in forestry to the usage in almost every field of the human activity nowadays. What exactly have various actors and their policies meant by sustainability in particular European cases from the second half of the 20th century? How did discourses and practises of sustainability were influenced by political and social transformations in Eastern and Western Europe after 1989?

more information