Personal tools

STUDY LIFE - EXPLORE THE WORLD... SINCE 1607

Document Actions

Participation in CRC/Transregio 84 - Congenital Immunity of the Lung: Mechanisms of Pathogen Attack and Host Defense in Pneumonia

Duration: 01.07.2010 - 30.06.2018

Spokesman:
Prof. Dr. Norbert Suttorp
Charité
Institute for Internal Medicine
Dept. of Infectious Diseases
Augustenburger Platz 1

Short Description:

CRC/TRR 84 occupies itself with the widespread disease, pneumonia, and the manner in which the lung defends itself against it.  The Universities of Giessen and Marburg, the Charité - University Medical School Berlin (Spearheaded by Prof. Dr. Norbert Suttorp, Director of the Medical Clinic for Infectiology and Pneumology at Charité), the Max Planck Institute for Molecular Genetics in Berlin, and the Robert Koch Institute in Berlin.  The Giessen medical doctor, Prof. Dr. Jürgen Lohmeyer (leader of the clinical research group Infectiology, Medicinal Clinic II) will serve as the deputy spokesman.

The defense mechanisms of the lung against infection and inflammation must be very finely tuned both temporally and spatially so that the organ is guaranteed to function even during this emergency.  CRC/TRR 84 comprises three areas.  In Area A, "Pathogen recognition in the Lung and Initiation of the Congenital Immune Response," the manner in which the multitude of pathogens in the lung, ranging from viruses to extra/intercellular bacteria, are recognized by the lung's immune system.  In Area B, "Humoral and Cell-based Bronchoalveolar Defense Mechanisms," the role of local antimicrobial molecules and the recruiting of the immune system's cells in the immune response against pathogens will be examined.  In Area C, "Inspection of the Host Response in the Pulmonary Compartment and Strategies of Intervention," initial innovative, therapeutic approaches will be followed.  The participating sites will cooperate in all topic areas.

At JLU the Center for Internal Medicine; the Institutes for Medicinal Microbiology, Medicinal Virology, Clinical immunology, and Transfusion Medicine; and the Biochemical Institute will be participating in CRC/TRR 84.  They all belong to Faculty 11 - Medicine.