Medizin





CRC 1213 International Symposium 3 - 4 July 2023 Giessen, Germany

Collaborative Research Center Pulmonary Hypertension and Cor Pulmonale SFB 1213 Sonderforschungsbereich Pulmonale Hypertonie und Cor pulmonale

AGENDA

| Monday, 3 July | | | | |
|---|-----------------|--|--|--|
| Time | Duration | Meeting / Presentation | | |
| 08:30 | 60 min. | Registration | | |
| 09:30 | 10 min. | Welcome and introduction | | |
| | | Norbert Weissmann, Giessen, Germany | | |
| | | Pulmonary circulation and the right ventricle | | |
| Chairs: N | lorbert Weis | smann, Thomas Braun | | |
| 09:40 | 35 min. | Sexual dimorphisms in inflammation and angiogenesis in the right ventricle in pulmonary hypertension | | |
| | | Tim Lahm, Denver, Colorado, USA | | |
| 10:15 | 35 min. | Importance of RV function in PH | | |
| | | Khodr Tello, Giessen, Germany | | |
| <u>10:50</u> | <u>25 min.</u> | Coffee Break | | |
| 11:15 | 35 min. | Therapeutic exploitation of aberrant kinase signaling in pulmonary hypertension | | |
| | | Ralph Schermuly, Giessen, Germany | | |
| 11:50 | 35 min. | Multi-dimensional -omics analysis identifies lysosomal dysfunction and endothelial sterol metabolism as drivers of pulmonary hypertension and beyond | | |
| | | Stephen Y. Chan, Pittsburgh, Pennsylvania, USA | | |
| 12:25 | 35 min. | Formation of contractile vascular smooth muscle cells depends on BMP10-mediated regulation of RNA binding proteins | | |
| | | Thomas Braun, Bad Nauheim, Germany | | |
| <u>13:00</u> | <u>105 min.</u> | Lunch Break & Poster Session I | | |
| | | | | |
| | | Mechanisms of pulmonary vascular and heart disease | | |
| Chairs: Soni Savai-Pullamsetti, Hossein A. Ghofrani | | | | |
| 14:45 | 35 min. | Targeting BMP/TGF-beta/activin signaling in pulmonary vascular disease: Beyond PULSAR and STELLAR | | |
| | | Paul B. Yu, Boston, Massachusetts, USA | | |

| 15:20 | 35 min. | GLI1+ cells contribute to vascular remodeling in pulmonary hypertension and are important cellular therapeutic targets | | |
|-------------------------------------|--------------------|---|--|--|
| | | Xuran Chu, Giessen, Germany | | |
| <u>15:55</u> | <u>30 min.</u> | Coffee Break | | |
| 16:25 | 35 min. | Osteoprotegerin has distinct roles in pulmonary vascular and cardiac remodelling experimental models of pulmonary arterial hypertension | | |
| | | Alan Lawrie, Sheffield, United Kingdom | | |
| <u>19:00</u> | | Dinner (by invitation only) | | |
| TUESDA | Y , 4 J ULY | | | |
| | | (Redox)-signaling in heart and lung disease | | |
| Chairs: R | ainer Schulz, | , Natascha Sommer | | |
| 09:00 | 35 min. | Acute mitochondrial oxygen sensing - Getting closer to the molecular mechanism | | |
| | | Natascha Sommer, Giessen, Germany | | |
| 09:35 | 35 min. | Redox - intermediary metabolism interface and cardiac remodeling | | |
| | | Ajay M. Shah, London, United Kingdom | | |
| 10:10 | 35 min. | Oxidative modification of HDAC4 drives diastolic dysfunction in HFpEF | | |
| | | Johannes Backs, Heidelberg, Germany | | |
| <u>10:45</u> | <u>30 min.</u> | Coffee Break | | |
| 11:15 | 35 min. | FoxOs: A new fork in the road to inflammation and fibrosis in pulmonary hypertension | | |
| | | Soni Savai-Pullamsetti, Giessen, Germany | | |
| <u>11:50</u> | <u>105 min.</u> | Poster Session II & Lunch Break | | |
| | | Pulmonary hypertension due to lung disease | | |
| Chairs: Khodr Tello, Rajkumar Savai | | | | |
| 13:35 | 35 min. | The spectrum of pulmonary hypertension associated with lung disease | | |
| | | Joan Albert Barberà, Barcelona, Spain | | |
| 14:10 | 35 min. | The role of iNOS and NoxO1 in COPD-PH: the next chapter | | |
| | | Marija Gredić, Giessen, Germany | | |
| 14:45 | <u>20 min.</u> | Coffee Break | | |
| | | Myocard and myocardial infarction | | |
| Chairs: S | ven Reischau | uer, Elie El Agha | | |
| 15:05 | 35 min. | Endothelial response to myocardial infarction | | |
| | | Antonis K. Hatzopoulos, Nashville, Tennessee, USA | | |
| 15:40 | 35 min. | Hippo signaling in heart regeneration and cardiomyocyte proliferation | | |
| | | James Martin, Houston, Texas, USA | | |
| 16:15 | 35 min. | Heart regeneration 2.0 | | |
| | | Karl-Ludwig Laugwitz, Munich, Germany | | |
| 16:50 | 10 min. | Goodbye and Departure | | |
| <u>18:00</u> | | Dinner (by invitation only) | | |
| | | | | |

Address: Convention Hall Giessen (Kongresshalle Gießen), Suedanlage 3, 35390 Giessen, Germany.

The Congress Hall is centrally located in the heart of the city. The train station, parking facilities and hotels are only a few minutes walk away and are easily accessible by city buses

- Parking: A big parking area is located only a short footpath from the building:
- Parkhaus/Tiefgarage Rathaus. Address for navigation: Ostanlage 45, 35390 Giessen
- Parkhaus am Kino. Address for navigation: Am Alten Gaswerk 5, 35390 Giessen
- Arrival by bus: the bus stops "Berliner Platz / Behördenzentrum / Stadttheater" are located directly in front of the building and is reached via bus lines 1, 2, 3, 6, 7, 9, 12, 13, 17, GI-22, GI-24, GI-25, 371, 801, 802
- Arrival by train: The stop is "Giessen Bahnhof". Bus lines brings you directly from the train station to the bus stops in front of the Convention hall; the drive takes about 7 minutes.



Source: www.swg-verkehr.de

CRC Office:

Mrs. Elizabeta Krstić Tel: +49 (0)641 99 42422

 $\underline{elizabeta.krstic@innere.med.uni-giessen.de}$

Dr. Christine Veith-Berger Tel: +49 (0)641 99 30621

christine.veith@innere.med.uni-giessen.de

CRC Speaker:

Prof. Norbert Weissmann Tel: +49 (0)641 99 42414

 $\underline{norbert.weissmann@innere.med.uni-giessen.de}$