Personal tools

Biological Diversity of German Federal Waterways

Characterisation and Promotion of Biological Diversity and Ecosystem Services at German Federal Waterways and their Floodplains.

Elbaue

Scientists involved:

M.Sc. Sarah Harvolk, Dr. Tobias Donath, Prof. Dr. Dr. Annette Otte (JLU), Dr. Lars Symmank, Dr. Andreas Sundermeier (Federal Institute of Hydrology), Dipl.-Ing. agr. Katharina Raupach, Prof. Dr. Rainer Marggraf (Georg-August-University Göttingen)

Project description:

Rivers and their floodplains are hot spots of biodiversity. They provide important ecosystem services such as flood retention or the purification of water. Human use, particularly regulation and expansion of water bodies, impairs riparian systems and threatens their ecological functionality.

The focus of this research project - initiated by the Federal Institute of Hydrology (BfG) - is to analyze the causes for distribution patterns of biodiversity along German waterways and the related ecosystem services and functions. A better understanding about the effects of expansion, management and usage intensity on biodiversity will arise and will help the waterway administration to respect/incorporate nature conservation needs along Federal waterways. To this end, water stretches that are representative for Germany are analyzed regarding their habitat and plant species diversity.

The Federal Institute of Hydrology, the Department of Agricultural Economics and Rural Development of Georg-August-University Göttingen, and the Division of Landscape Ecology and Landscape Planning of Justus-Liebig-University Gießen work together in this project. Thus, a close connection between ecological and socio-economic research and the administration is ensured.

Funding: Federal Institute of Hydrology (2012-2015)

Publications:

1. Harvolk S., Symmank L., Raupach K., Sundermeier A., Otte A. & Donath T.W. 2013: Charakterisierung und Förderung der biologischen Vielfalt und ihrer ökosystemaren Dienstleistungen an Bundeswasserstraßen und ihren Seitenräumen/Auen. BfN-Skripten 335: 163-168
  2. HARVOLK, S., SYMMANK, L., SUNDERMEIER, A., OTTE, A., DONATH, T.W. 2014: Can artificial waterways provide a refuge for floodplain biodiversity? A case study from North Western Germany. - Ecological Engineering 73: 31-44.