Personal tools

Document Actions

Hochschuldialog mit Südeuropa: International Conference on "Europe's Crises and Cultural Resources of Resilience"

Rome, 12 -15 September, 2018 (Programme)

The conference "Europe’s Crises and Cultural Resources of Resilience" (ECCRR) seeks to explore the ways in which Southern European countries respond to Europe’s diverse experiences of crises in the past decade: What are the cultural resources employed in the face of financial, refugee, and political crises of the EU and resurgent populist movements and how do these crises stimulate creative responses and moments of cultural productivity?

The conference is realised in the context of the DAAD program "Dialogue with Southern Europe| (Hochschuldialog mit Südeuropa) and funded by the Federal Foreign Office, Germany. Focusing on the concepts of resilience, narratives and their interfaces, we aim to discuss the culturally specific ways of handling Europe’s crises. In this context, we will ask in what ways the awareness of common European roots and shared intellectual history may lead to a better understanding of resilient approaches to Europe’s crises. By understanding Europe as a construct under constant re-configuration based on transnational and transcultural interrelations and entangled histories, which precede the concept of the nation state, we will gauge in how far literature, art, and culture can be understood as linking elements of European cultures and as resources of resilience in the face of the crises in and of Europe.

Contact: