Personal tools

Justus Grebe

Wende und Weltuntergang. Die Zeitlichkeiten der jugendlichen Lebensformen Punk und Wende-Jugend in der Bundesrepublik der 1980er Jahre

Justus Grebe

About

Justus Grebe has studied English and History for a teacher’s degree at Justus Liebig University Giessen (JLU). Since 2021, he is a doctoral student at the International Graduate Centre for the Study of Culture (GCSC) at JLU. His project is concerned with the temporal actions and modes of thinking of youths in 1980s West-Germany. Its focus lies on the time cultures of punk and of young adherents of conservative chancellor Helmut Kohl and his neoliberal agenda. Justus Grebe receives a scholarship from Studienstiftung des deutschen Volkes.

Working title of the project: Wende und Weltuntergang. Die Zeitkulturen der jugendlichen Lebensformen Punk und Wende-Jugend in der Bundesrepublik der 1980er Jahre.

Supervisors: Prof. Dr. Hannah Ahlheim (Giessen) und PD Dr. David Kuchenbuch (Giessen)

ORCID iD: 0000-0002-5218-2630

Publications
  • together with Robert A. Winkler: "Putting the 'punk' back into pop-punk: Analysing presentations of deviance in pop-punk music videos." In: Punk & Post-Punk 10,1 2021, p. 15-27.
  • together with Jakob Heidtke, Kristin Hügelschäfer und Lena Schmidt: "Editorial." In: Allgemeiner Studierendenausschuss der Justus-Liebig-Universität Gießen (Hg.): Stud* et al. – Klimakrise. Gießen 2020, pp. 4-5.
  • "Traditionskonstruktionen: Der Realsozialismus im neurechten Diskurs." In: Freie Assoziation 20,2 2017, pp. 88-91.
Research Interests
  • History of time