Personal tools

Florentine Schoog

Introduction

Research Project: Documenting Ecological Futures. Narratives and Governmentality around the Climate Crisis in Documentary Film (working title)

• Since 2019, Ph.D. candidate in Sociology and scholarship holder of the International Graduate Center for the Study of Culture (GCSC) at Justus-Liebig Universität (Giessen, Germany).
  • 2017-2020, Coordinating Editor of the Freiburger Zeitschrift für GeschlechterStudien (fzg) - a peer-reviewed journal on interdisciplinary gender and queer studies at the Center for Anthropology and Gender Studies (Albert-Ludwigs-University, Freiburg, Germany)
  • 2010-2018, Studies in Sociology and History at Albert-Ludwigs University of Freiburg (Germany) and University of Gothenburg (Sweden).

Publications
  • Schoog, Florentine (forthcoming): Success – Collapse – Resilience. The story of Homo resiliens in documentary films on the ‘Anthropocene.’ Nature and Culture, 16/3 o. 17/1.
  • Schoog, Florentine, Jürgen Link: Normalismus und Antagonismus in der Postmoderne. Krise, New Normal, Populismus. Review, in: Behemoth. A Journal on Civilisation 12, 2 (2019), 72-74.
  • Schoog, Florentine, in: Szabo, Sacha (Ed.), Artefakt: Körper. Skizzen zu einer Soziologie des Schmerzes. 10 Zugänge zu David Finchers Film Fight Club, Marburg: Tectum Verlag (2012).
Presentations and Talks
  • "Documenting Anthropos’ Story: Success – Collapse – Resilience. The Anthropologized Subject Homo Resiliens in the Anthropocene." 08.07.2020, EcoCulture, X Lisbon Summer School for the Study of Culture.
  • "Gegenwart als Katastrophe - Zukunft als Scheideweg: Szenarien, Narrative und Haltung im Eco-Dokumentarfilm." [Present as catastrophe - future as crossroads: scenarios, narratives, and positioing in eco-documentaries.] 29.06.21, Guest lecture at the seminar "Future as Catastrophe" by Prof. Ulrich Bröckling (Freiburg) und Dr. Dorna Safaian (Siegen).
Teaching
  • "Sociological Concepts of Normality and Deviance" (Undergraduate Seminar). Albert-Ludwigs-University of Freiburg (Winter term 2018/19).
  • Tutorages for lectures by Prof. Dr. Manuela Boatcâ (Global and Regional Change), Prof. Dr. Nina Degele (Social Theory), and Dr. Dominique Schirmer (Introduction to Empirical Research). Albert-Ludwigs-University of Freiburg (2012-2016).
Research Interests
  • ecoculture and climate change/anthropocene
  • cultural sociology and social theory
  • social inequality and intersectionality