Personal tools

Dr. Daria Steiner

Background and Research

gcsc-rkw-161025-0631_fav.jpgDaria Steiner is a postdoctoral researcher and the academic coordinator of the European PhD Network “Literary and Cultural Studies”. She holds a binational PhD degree from Universities of Giessen and Bergamo.

In her doctoral dissertation, Daria examined representations of the Great Irish Famine in contemporary historical fiction, especially in the works by Joseph O'Connor. In her postdoctoral project, she intends to explore memory and heritage culture(s) of the Ukrainian Holodomor and the Great Irish Hunger. Her recent research also tackles the interventionist and socio-political work of literary fiction in addressing ongoing world hunger.

Publications

Monographs

• Steiner, Daria. 2021. Representing the Great Famine in Contemporary Historical Fiction: Narrative and Intertextual Strategies in Joseph O’Connor’s Irish American Trilogy. Trier: WVT.

Articles in Edited Volumes and Journal Issues

• Steiner, Daria. 2021. "Literary Interventions in Twenty-First-Century Global Migration Crises: The Trope of Famine Walks in Irish Fiction during and after the Celtic Tiger Period." In: Ansgar Nünning, Vera Nünning & Alexander Scherr (eds.). Literature and Literary Studies in the Twenty-First Century: Cultural Concerns - Concepts - Case Studies. Trier: WVT. 389-402.
  • Steiner, Daria. 2021. "Heroines of Hunger Relief: Challenging Feminization of Famine in Twenty-First Century Cultural Archive(s).“ In: DiffractionsGraduate Journal for the Study of Culture, Series 4: Nov. 2021. Lisbon: Universidade Católica Portuguesa. 33-55.
  • Steiner, Daria. 2021. "Hunger Worlds and World Hunger: The Cultural Work of Famine Fiction." In: Ansgar Nünning, Imke Polland (eds.). The Cultural Work of Fiction(s): Trajectories of Literary Studies in the 21st-Century. Trier: WVT. 97-114.

Creative Writing/Journalism

• Kotliarova, Daria. 2012. "Temperatura Tila: Znak Bezkinechnosti." In: Oleksandr Kosynets, Serhii Rusakov (eds.). Shodennyk. Re: make: literaturno-mysteckyi projekt. Kiew: Fenix. 100-113. Original: Котлярова, Дар´я. 2012. "Температура тiла: Знак безкiнечностi." В: Олександр Козинець, Сергiй Русаков (упоряд.). Щоденник: Re: make: Лiтературно-мистецький проект. Київ:Фенiкс. 100–113.

Conference Talks
  • 'Breaking Pandemic News: (Pre-)Mediating Global Health Catastrophe Reporting in Emily St. John Mandel’s Station Eleven (2014).' 12.Nov.2021, Writing Facts, University of Graz.

• 'Hunger Worlds and World Hunger: The Cultural Work of Famine Fiction.' 23 Okt. 2019,

The Cultural Work of Fictions: Trajectories of Literary Studies in the 21st Century, PhDnet, Justus-Liebig-Universität Gießen

• 'Walking to Make the Story Stop: The Trope of Famine Walks in Contemporary Irish Culture'. 03. Juli 2018, The Great Irish Famine Summer School, Ireland's Great Hunger Institute.
  • 'Translating Irishness in Contemporary Historiographic Metafiction'. 05. Juli 2017, The VII Lisbon Summer School for the Study of Culture "Global Translations", Lisbon Consortium
  • 'Hero or Fraud: Intertextual Challenge of Dickens in Joseph O’Connor’s Star of the Sea'. 16. Aug 2016, ESSE Conference, National University of Ireland, Galway.
  • 'Intertextuality and Perception in Multimedia Narratives: A Humument by Tom Phillips'. 06. Dez. 2015, Adaptation and Perception: Media Convergence, Johannes Gutenberg-Universität Mainz.

PhDnet-Symposien mit Vorträgen

• 10/2019: Abschlusskonferenz (Giessen)
  • 05/2019: 6. Doctoral Symposium (Stockholm)
  • 10/2018: 5. Doctoral Symposium (Graz)