TANNRE at the SPSA Annual Conference 2019 & Dreiländertagung

Representing the TANNRE project, research assistant Andrés Checa presented the paper “The politicized norm cluster of sustainability and global agricultural policymaking: Comparing norm interpretation and prioritization of international organizations” at the SPSA Annual Conference 2019 & Dreiländertagung in Zurich.

For its 2019 annual meeting, the Swiss Political Science Association (SPSA) hosted a Trilateral Conference co-sponsored by the Austrian and German Political Science Associations at ETH Zürich from 14 to 16 February. The panel “Whose Future Do We Want and How? Norm and Standard Development, Contestation, and Implementation in Global Sustainability Politics” in the group “Development and Environment” was organized by Klaus Dingwerth (Universität St. Gallen) and Sandra Schwindenhammer (JLU Giessen), on behalf of the Working Group “Environmental Politics and Global Change” of the German Political Science Association (DVPW).

The panel chaired by Sandra Schwindenhammer aimed to spark a broader debate about the issues of norm and standard development, contestation, and implementation in different policy fields of recent global sustainability politics. Thomas Hickmann (University of Potsdam) discussed the papers presented at the panel.

The TANNRE paper, which was presented by research assistant Andrés Checa, was entitled “The politicized norm cluster of sustainability and global agricultural policymaking: Comparing norm interpretation and prioritization of international organizations”. The paper connected theoretical approaches from politicization research, research on policy change and critical constructivist norm research. It described the concepts of sustainable agricultural intensification (SAI) and agroecological intensification (AEI) as two alternative pathways to sustainable agriculture and explored whether and how major programmatic documents of FAO, UNEP, and WTO refer to principles of the two competing approaches.

Further contributions to the panel were presented by Markus Lederer (TU Darmstadt) and Lisa Lechner (Universität Salzburg). The TANNRE team thanks the panel organizers for the invitation and Thomas Hickmann as well as the other colleagues for their helpful feedback and comments.