Compassionate Societies as a Challenge to the Structural Violence Against Nonhuman Animals.

Wann 01.02.2019
Wo Phil II, Haus E, Raum 101
Teilnehmer All interested are warmly welcome.

The section "Human-Animal Studies" invites to the following event:

Talk on the topic “Compassionate Societies as a Challenge to the Structural Violence Against Nonhuman Animals” held via Adobe Connect by Prof. Dr. Terry Gibbs and Dr. Tracey Harris (Cape Breton University Canada)on February 01, 2019, 15.00 h - 16.30 h at E 101, Haus E (Phil II, Karl-Glöckner-Strasse 21 E).

All interested are warmly welcome.

Abstract:
This presentation examines the systemic violence inherent in the Animal-Industrial Complex (AIC) pointing to how we may confront this violence both at the level of theory and practice. It will introduce the concept of ‘bodies in the basement’ as a way to highlight how the structural violence of capitalist production and consumption systems could be made visible allowing for the emergence of a more intentional, self reflective citizenship that extends beyond the rights of human animals and reflects a global orientation that includes both individual and structural compassion for nonhuman animals.

Weitere Informationen über diesen Termin…