Document Actions

Faculty 08 - Biology and Chemistry

The faculty

Without any doubt, Giessen can be characterized as one of the birthplaces of modern chemistry and life sciences. Over nearly three decades of teaching and research - 1824 - 1852 - Justus Liebig presented fundamental studies in organic and analytical chemistry, physiology and agricultural chemistry. By means of food analysis and  the development of e.g. baby food and meat extract, Liebig paved the way for modern food chemistry as well as life sciences including research on mineral fertilizers and animal physiology.

Today the faculty 08 - Biology and Chemistry boasts 38 professorships and represents a central domain in teaching and research on natural and life sciences at Justus-Liebig University based on a strong network of third-party funded research projects.

 

Find out more about the new degree programme Sustainable Chemistry!

 

News-Ticker
Circular economy: JLU chemistry hosts a summer school on sustainability
80 MSc and doctoral students from ten different European universities attended a summer school on design principles for a sustainable future, organized by the group of Prof. B. Smarsly in cooperation with Prof. Silvia Gross (Padua)
Young Chemist Awards 2024 verliehen
Vom 19. bis 23.08.2024 fand im Fachgebiet Chemie der JLU Gießen wieder der „Young Chemist Award“ statt. 7 Schülerinnen und Schüler der Q-Phase (ca. 1 Jahr vor dem Abitur) haben die Gelegenheit genutzt, eine Woche den Alltag von Studierenden ein wenig kennenzu­lernen – und das in ihrer letzten Schulferienwoche!
FOR MOST auf YouTube
Die Forschungsgruppe "FOR MOST" hat nun einen YouTube-Kanal (@YTFORMOST5499), auf welchem spannende Einblicke in die Forschung, aber auch in Themen rund um die Forschung an der Universität geboten werden soll.
Brand im Hörsaalgebäude der Neuen Chemie
Gebäude auf dem Campus Naturwissenschaften der Justus-Liebig-Universität Gießen bis zum 21. Mai 2024 gesperrt – Erheblicher Sachschaden
Chemie- und Physik-Studierende an der JLU sehr zufrieden
Naturwissenschaftliche Fächer glänzen im CHE-Ranking der ZEIT mit Bestnoten
Mehr ...