Document Actions

Faculty 08 - Biology and Chemistry

The faculty

Without any doubt, Giessen can be characterized as one of the birthplaces of modern chemistry and life sciences. Over nearly three decades of teaching and research - 1824 - 1852 - Justus Liebig presented fundamental studies in organic and analytical chemistry, physiology and agricultural chemistry. By means of food analysis and  the development of e.g. baby food and meat extract, Liebig paved the way for modern food chemistry as well as life sciences including research on mineral fertilizers and animal physiology.

Today the faculty 08 - Biology and Chemistry boasts 38 professorships and represents a central domain in teaching and research on natural and life sciences at Justus-Liebig University based on a strong network of third-party funded research projects.

News-Ticker
Revolution der Aquakultur: nachhaltige Züchtung von Speisegarnelen mit Fokus auf Tierwohl
Im Sommer 2023 startet das vom Bund mit 1,2 Millionen Euro geförderte Pilotprojekt "Insektenbasierte nachhaltige Aquakultur - InA" unter der Federführung von Prof. Dr. Thomas Wilke.
Viren im Blick: internationale Forschungsarbeiten zur RNA-Biologie
Wissenschaftlerinnen vom Campus-Schwerpunkt „Mikroorganismen und Viren“ des Forschungscampus Mittelhessen zu Gast an der University of Wisconsin – Madison
Das fünfte Element - Erde, Wasser, Feuer, Luft und?
Öffentliche Weihnachtsvorlesung der Gießener Chemiker Prof. Dr. Richard Göttlich und Prof. Dr. Siegfried Schindler am 14. Dezember 2022
Akademischer Festakt der JLU
Preise und Auszeichnungen für junge Wissenschaftlerinnen und Wissenschaftler des Fachbereichs 08
JLU-Tierökologin für Entwicklung eines Biokunststoffs ausgezeichnet
Zweiter Platz im „GO-Bio initial“-Wettbewerb des BMBF für Dr. Elisabeth Pohlon
Mehr ...