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Dr. Florian Kaltner

Dr. Florian Kaltner


Postdoktorand

 

Tel.: +49 641 / 99 34952

Fax: +49 641 / 99 34909

Büro: B 266

 

 


Im Zuge meines aktuellen Projekts beschäftige ich mich mit der Stabilität toxischer Pflanzenalkaloide während der Weiterverarbeitung oder Lagerung von kontaminierten Lebensmittelrohstoffen oder Produkten. Insbesondere möchte ich potentiell entstehende oder weiterhin giftige Transformationsprodukte dieser Alkaloide identifizieren und charakterisieren. Hierbei kommen sowohl zielgerichtete als auch ungerichtete massenspektrometrische Analysenmethoden, ergänzt um multivariate Datenauswertung, zum Einsatz.

 

 

Arbeitsschwerpunkte

  • Entwicklung, Etablierung und Validierung spurenanalytischer Nachweismethoden mittels UHPLC-MS/MS und UHPLC-QTOF-MS
  • Generierung von repräsentativen kontaminierten Proben für Zeitreihenanalysen toxischer Pflanzenalkaloide in Lebensmitteln
  • Multivariate Datenanalyse
  • Identifizierung und Charakterisierung von prozessinduzierten Transformationsprodukten toxischer Pflanzenalkaloide

 

Lebenslauf

  • 2022
    Joseph-Schormüller-Stipendium der Lebensmittelchemischen Gesellschaft

  • seit 2021
    Postdoktorand (Walter-Benjamin-Programm, Deutsche Forschungsgemeinschaft) in der Arbeitsgruppe Prof. Dr. Gerd Hamscher, Institut für Lebensmittelchemie und Lebensmittelbiotechnologie, Justus-Liebig-Universität Gießen

  • 2019 - 2021
    Stellvertretende Leitung, ab 2020 Leitung des Arbeitsbereichs Bioanalytik am Lehrstuhl für Lebensmittelsicherheit und -analytik, Ludwig-Maximilians-Universität München

  • 2019
    Forschungsaufenthalt am Wageningen Food Safety Research Institute (RIKILT), Wageningen, Niederlande

  • 2017
    Bruno-Roßmann-Preis der Lebensmittelchemischen Gesellschaft

  • 2016 - 2020
    Promotion (Dr. rer. nat.) bei Prof. Dr. Michael Rychlik, Lehrstuhl für Analytische Lebensmittelchemie, Technische Universität München. Praktische Durchführung am Lehrstuhl für Lebensmittelsicherheit und -analytik, Ludwig-Maximilians-Universität München

  • 2010 - 2015
    Studium der Lebensmittelchemie, Technische Universität München

 

Publikationen: Peer reviewed journals

[16]

A sensitive LC-MS/MS method for isomer separation and quantitative determination of 51 pyrrolizidine alkaloids and two tropane alkaloids in cow’s milk

Klein, A. Gabler, M. Rychlik, C. Gottschalk, F. Kaltner, Anal. Bioanal. Chem., 2022, 414(28), 8107-8124. DOI: 10.1007/s00216-022-04344-5

[15]

Structure-dependent toxicokinetics of selected pyrrolizidine alkaloids in vitro

Buchmüller J., F. Kaltner, C. Gottschalk, M. Maares, A. Braeuning, S. Hessel Pras, Int. J. Mol. Sci., 2022, 23(16), 9214. DOI: 10.3390/ijms23169214

[14]

Fate of food-relevant toxic plant alkaloids during processing or storage and analytical strategies to unveil potential transformation products

Kaltner, J. Agric. Food Chem., 2022, 70(20), 5975-5981. DOI: 10.1021/acs.jafc.2c01489

[13]

Organic cation transporter I and Na+/taurocholate co-transporting polypeptide are involved in retrorsine- and senecionine-induced hepatotoxicity in HepaRG cells

A.M. Enge, F. Kaltner, C. Gottschalk, A. Kin, M. Kirstgen, J. Geyer, A. These, H. Hammer, O. Pötz, A. Braeuning, S. Hessel-Pras, Mol. Nutr. Food Res., 2022, 66(2), 2100800. DOI: 10.1002/mnfr.202100800

[12]

Pyrrolizidine alkaloids of European Senecio/Jacobaea species in forage and their carry-over to milk: a review

Kalač, F. Kaltner, Anim. Feed Sci. Tech., 2021, 280, 115062. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2021.115062

[11]

Active transport of hepatotoxic pyrrolizidine alkaloids in HepaRG cells

A.-M. Enge, F. Kaltner, C. Gottschalk, A. Braeuning, S. Hessel-Pras, Int. J. Mol. Sci., 2021, 22(8), 3821. DOI: 10.3390/ijms22083821
[10]

Development of two specific multiplex qPCRs to determine amounts of Pseudomonas, Enterobacteriaceae, Brochothrix thermosphacta and Staphylococcus in meat and their heat-treated meat products

E. Bahlinger, S. Dorn-In, P.-M. Beindorf, S. Mang, F. Kaltner, C. Gottschalk, M. Gareis, K. Schwaiger, Int. J. Food Microbiol., 2021, 337, 108932. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108932

[9]

Distribution of T-2 toxin and HT-2 toxin during experimental feeding of yellow mealworm (Tenebrio molitor)

N. Piacenza, F. Kaltner, R. Maul, M. Gareis, K. Schwaiger, C. Gottschalk, Mycotoxin Res., 2021, 37, 11-21. DOI: 10.1007/s12550-020-00411-x

[8]

Screening of food supplements for toxic pyrrolizidine alkaloids

F. Kaltner, V. Kukula, C. Gottschalk, J. Verbrauch. Lebensm., 2020, 15, 237–243. DOI: 10.1007/s00003-020-01296-9
[7]

Spread of Jacobaea vulgaris and occurrence of pyrrolizidine alkaloids in regionally produced honeys from northern Germany: Inter- and intra-site variations and risk assessment for special consumer groups

C. Gottschalk, F. Kaltner, M. Zimmermann, R. Korten, O. Morris, K. Schwaiger, M. Gareis, Toxins, 2020, 12(7), 441. DOI: 10.3390/toxins12070441

[6]

Occurrence and risk assessment of pyrrolizidine alkaloids in spices and culinary herbs from various geographical origins

F. Kaltner, M. Rychlik, M. Gareis, C. Gottschalk, Toxins, 2020, 12(3), 155. DOI: 10.3390/toxins12030155

[5]

Truncated satratoxin gene clusters in selected isolates of the atranone chemotype of Stachybotrys chartarum (Ehrenb.) S. Hughes

S. Ulrich, L. Niessen, J. Ekruth, C. Schäfer, F. Kaltner, C. Gottschalk, Mycotoxin Res., 2020, 36, 83-91. DOI: 10.1007/s12550-019-00371-x
[4]

Development of a sensitive analytical method for determining 44 pyrrolizidine alkaloids in teas and herbal teas via LC-ESI-MS/MS

F. Kaltner, B. Stiglbauer, M. Rychlik, M. Gareis, C. Gottschalk, Anal. Bioanal. Chem., 2019, 411(27), 7233-7249. DOI: 10.1007/s00216-019-02117-1

[3]

Influence of storage on the stability of toxic pyrrolizidine alkaloids and their N‑oxides in peppermint tea, hay and honey

F. Kaltner, M. Rychlik, M. Gareis, C. Gottschalk, J. Agr. Food Chem., 2018, 66(20), 5221-5228. DOI: 10.1021/acs.jafc.7b06036
[2]

Uncertainties in the determination of pyrrolizidine alkaloid levels in naturally contaminated honeys and comparison of results obtained by different analytical approaches

C. Gottschalk, A. Huckauf, A. Dübecke, F. Kaltner, M. Zimmermann, I. Rahaus, T. Beuerle, Food Addit. Contam. Part A – Chem., 2018, 35(7), 1366-1383. DOI: 10.1080/19440049.2018.1468929

[1]

Development and validation of a cost-effective HPLC-FLD method for routine analysis of fumonisins B1 and B2 in corn and corn products

F. Kaltner, C. Rampl, M. Rychlik, T. Zimmermann, A. Rohe, Food Anal. Methods, 2017, 10(5), 1349-1358. DOI: 10.1007/s12161-016-0688-y

 

 

Publikationen: Books and book chapters

[2]

Analytik von Pyrrolizidinalkaloiden in Lebensmitteln: Trends und aktuelle Entwicklungen

Kaltner, Der Lebensmittelbrief – Ernährung aktuell, 2022, 33(4), 44-46

[1]

Pflanzeninhaltsstoffe als Kontaminanten in der Lebensmittelkette

F. Kaltner, C. Gottschalk, M. Gareis, Nachr. Chem., 2018, 66(2), 109-113. DOI: 10.1002/nadc.20184067856