Inhaltspezifische Aktionen

Expert committees

Scientific committees

  1. DIN/CEN/ISO/TC committees, 1991-1996
  2. CBS (freely available bibliography service with ca. 12.000 readers worldwide), 2003-2019
  3. Club de Chromatographie sur Couche Mince CCCM, since 2004
  4. Co-Chair (with Prof. Dr. Colin Poole, USA) of Scientific Committee of International HPTLC symposia, active 2006-2022, www.hptlc.com; since 2023 all 21 committee members from 15 countries are equal Editors of the Journal of Planar Chromatography
  5. Scientific Committee of WSO World Convention on Stevia
  6. Scientific Committee of Symposium Chromatographic Methods of Investigating Organic Compounds
  7. GDCh, Society for Food Chemistry, Working group Hochschullehre, since 2012
  8. International pYES expert group (2012-2016)
  9. GDCh, Society for Food Chemistry, Working group Fragen der Ernährung, since 2013: Work on five publications (free download):
  • Grundlagenpapier zur Beurteilung von Pflanzenextrakten:
    Maslo, R., Morlock, G., Sievers, H., Preußker A., Bauer, K., Gabhardt, M., Pahne, N., Schneider, S., Schlagintweit, B., Terlinden, S.: Fundamental Paper on Plant Extracts in Foods from LChG, European Food and Feed Law 17 (2022) 284-299; translation from Pflanzenextrakte in Lebensmitteln, Lebensmittelchemie 1 (2022) S1-27 (Supplementband) 
  • Positionspapier der Lebensmittelchemischen Gesellschaft zu den Angaben "laktosefrei" und "laktosearm", Lebensmittelchemie 72, 2018, 105-108 
  • Sachstandsbericht zu vegetarischen und veganen Lebensmitteln, Lebensmittelchemie 72, 2018, 25-33
  • Grundlagenpapier mit Stoffliste: Maßnahmen, Produkte und Stoffe zum Gewichtsmanagement - eine aktuelle Bestandsaufnahme, Lebensmittelchemie 69, 2015, 111-118
  • Positionspapier der Lebensmittelchemischen Gesellschaft zu "Ballaststoffe: aktuelle Betrachtung aus rechtlicher und analytischer Sicht", Lebensmittelchemie 67, 2013, 8-11

10. Expertenkommission des Bundesamts für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL) und des Bundesinstituts für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM) zur Einstufung von Borderline-Stoffen, die als Lebensmittel oder Lebensmittelzutat in den Verkehr gebracht werden (2013-2019): Work on five released statements for assessment of

  • Rotschimmelreisprodukten
  • Vitamin D-haltigen Produkten
  • bestimmten Vitalpilzprodukten (hier: Cordyceps sinensis, Coriolus versicolor und Ganoderma lucidum)
  • Citrus aurantium-Extrakt bzw. Synephrin allein und in Kombination mit Coffein in Lebensmitteln
  • Produkten, die Curcumin mit verbesserter Bioverfügbarkeit enthalten
  • Glossar von relevanten Begriffen zur Einstufung/Bewertung

11. Initiative Vielstoffe (seit 2021) gibt einen ersten Eindruck zum Thema Vielstoffe sowie Kontakte und Hinweise zu Publikationen, die sich explizit mit der Thematik Vielstoffe auseinandergesetzt haben. Erste Publikationen:

  • Bunse, M., Daniels, R., Gründemann, C., Heilmann, J., Kammerer, D.R., Keusgen, M., Lindequist, U., Melzig, M.F., Morlock, G., Schulz, H., Schweiggert, R., Simon, M., Stintzing, F. C. and Wink, M.: Essential oils as multicomponent mixtures and their potential for human health and well-being, Front. Pharmacol. 2022, doi: 10.3389/fphar.2022.956541
  • in Arbeit...

 

Board membership

  1. Governmental Board Member of CAMAG, Muttenz, Switzerland, 2007-2019
  2. Sounding Board Member of Merck Millipore, Burlington, USA, 2019-2021
  3. Board Member of the Interdisciplinary Research Center (iFZ), since 2012
  4. Director of TransMIT center for Effect-directed analysis, since 2017

 

University committee

JLU Giessen

  1. Faculty council (2014-2019)
  2. Selection committee member for Int. Giessen Graduate School for the Life Sciences (GGL, 2012-2021)
  3. Chair of the examining committee of disputations (2012-2018)
  4. Committee member for selection of professorship appointments
  5. Council member of Interdisziplinary Research Center for Biosystems, Land Use and Nutrition (iFZ, since 2011)
  6. Executive board member of the Insitute of Nutritional Science (IfE, since 2011)
  7. Committee member of study affairs
  8. Examination committee (substitute)
  9. Reviewer of bachelor/master/doctorial theses of faculty 8 (food chemistry, biology)
  10. Reviewer for practical courses of faculty 8 (biology)
  11. Doctorial selection committee (partially substitute, 2012-2018)
  12. Examining committee of oenology (substitute)
  13. Examiner First State Exam of Lectureships (Prüfer Erste Staatsprüfung für Lehrämter)

University of Hohenheim

  • Reviewer of doctorial theses
  • External professor in committees for selection of professorship appointments

Technical University Munich

  • Faculty graduate center (Fakultätsgraduiertenzentrum) WZW
  • TUM Graduate School

Hochschule Geisenheim University

Reviewer of doctorial and master theses

Phillips University Marburg

Reviewer of doctorial theses

Free University of Berlin

Reviewer of doctorial thesis

University of Amsterdam

Reviewer of doctorial thesis