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Dr. Martin Gand

   

Dr. Martin Gand


Nachwuchsgruppenleiter

 

Tel.: +49 641 / 99 34912

Fax: +49 641 / 99 34909

Büro: B 239

 

 


Im Rahmen meiner aktuellen Arbeit untersuche ich hauptsächlich den Einsatz von Enzymen in der Lebensmittelherstellung. Als Beispiele hierfür sind die Verwendung von Lipasen in der Käseherstellung, zur Generierung von pikanten Aromen oder der Einsatz von Peptidasen zum Abbau trübungsbildender Proteine in Wein zu nennen. Die Verwendung von Pilzen der Basidiomycota zur Produktion von neuartigen Farbstoffen ist auch Teil meiner Arbeit. Zusätzlich beschäftige ich mich mit der Nutzbarmachung von Myzel als Nahrungs- oder Futtermittel.

 

Arbeitsschwerpunkte

  • Homologe und heterologe Expression von Enzymen, sowie die Identifikationen von neuen Enzymen aus Pilzen und Insekten
  • Reinigung und Stabilisierung von Enzympräparaten
  • Verwendung von Nebenströmen und erneuerbaren Rohstoffen für die kostengünstige Herstellung von Enzymen
  • Produktion von aromaaktiven Substanzen mittels (chemisch)-enzymatischer Verfahren
  • Nutzung von –Omics Daten zur Identifizierung von Enzymen
  • Strukturaufklärung von Farbstoffen und Transformationsprodukten
  • Produktion von Speisepilzmyzel auf Basis von Lebensmittelnebenströmen

 

Lebenslauf

  • seit 2018 Postdoc an der Justus-Liebig-Universität Gießen in der Arbeitsgruppe Lebensmittelchemie und –biotechnologie von Prof. Dr. Holger Zorn
  • 2016-2018 Postdoc an der Universität Hamburg in der Arbeitsgruppe molekulare Phytopathologie von Prof. Dr. i.R. Wilhelm Schäfer, BMBF Projekt: New Enzymes and Metabolites
  • 2012-2016 Promotion an der Universität Greifswald in der Arbeitsgruppe Proteinbiochemie von Jun.-Prof. Dr. Matthias Höhne; Thema der Arbeit: „Identifizierung und Charakterisierung von Imin-Reduktasen“
  • 2007-2012 Biochemie-Studium an der Universität Greifswald, Diplomarbeit in der Arbeitsgruppe Biotechnologie & Enzymkatalyse von Prof. Dr. Uwe Bornscheuer

 

Publikationen: Peer reviewed journals

 

[20]

Recombinant thaumatin-like protein (rTLP) and chitinase (rCHI) from Vitis vinifera as models for wine haze formation.

Albuquerque W, Sturm C, Schneider Q, Ghezellou P, Seidel L, Bakonyi D, Will F, Spengler B, Zorn H, Gand M, Molecules, 2022, DOI:10.3390/molecules27196409.

[19]

Altering the chain-length specificity of a lipase from Pleurotus citrinopileatus for the application in cheese making.

Broel N, Sowa MA, Manhard J, Siegl A, Weichhard E, Zorn H, Li B, Gand M, Foods, 2022, DOI:10.3390/foods11172608

[18]

High throughput virtual screening for TCM against the main protease of SARS-CoV-2.

Qi X, Li B, Omarini AB, Gand M, Zhang X, Wang J, J Mol Struct, 2022, DOI: 10.1016/j.molstruc.2022.133709

[17]

Screening of fungi from the phylum Basidiomycota for degradation of boar taint aroma compounds

Omarini AB, Eloke JE, Fraatz MA, Mörlein D, Zorn H, Gand M, Eur Food Res Technol, 2022, DOI:10.1007/s00217-022-04045-4

[16]

Genome Mining-Guided Discovery and Characterization of the PKS-NRPS-Hybrid Polyoxyperuin produced by a Marine Streptomycete.

Kresna IDM, Wuisan Z, Pohl JM, Mettal U, Linares Otoya V, Gand M, Marner M, Linares Otoya L, Böhringer N, Vilcinskas A, Schäberle T, J Nat Prod, 2022, DOI:10.1021/acs.jnatprod.1c01018

[15]

Replacement of pregastric lipases in cheese production – Identification and heterologous expression of a lipase from Pleurotus citrinopileatus.

Sowa MA, Kreuter N, Sella N, Albuquerque W, Manhard J, Siegl A, Ghezellou P, Li B, Spengler B, Weichhard E, Rühl M, Zorn H, Gand M, J Agric Food Chem, 2022, DOI:10.1021/acs.jafc.1c07160.

[14]

Haze formation and the challenges for peptidases in wine protein fining.

Albuquerque W, Seidel L, Zorn H, Will F, Gand M, J Agric Food Chem, 2021,

DOI: 10.1021/acs.jafc.1c05427

[13]

Genome and secretome analysis of Staphylotrichum longicolleum DSM105789 cultured on agro-residual and chitinous biomass.

Ali A, Ellinger B, Brandt SC, Betzel C, Rühl M, Wrenger C, Schlüter H, Schäfer W, Brognaro H, Gand M, Microorganisms, 2021, DOI:10.3390/microorganisms9081581

[12]

Identification of intact peptides by top-down peptidomics reveals cleavage spots in thermolabile wine proteins.

Albuquerque W, Ghezellou P, Li B, Spengler B, Will F, Zorn H, Gand M, Food Chem, 2021,

DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.130437

[11]

Insights into the genome and secretome of Fusarium metavorans DSM105788 by cultivation on agro-residual biomass and synthetic nutrient sources.

Brandt SC, Brognaro H, Ali A, Ellinger E, Maibach K, Rühl M, Wrenger C, Schlüter H, Schäfer W, Betzel C, Janssen S, Gand M, Biotechnol Biofuels 2021, 14:74.

DOI: 10.1186/s13068-021-01927-9

[10]

Engineering a lipoxygenase from Cyclocybe aegerita towards long chain polyunsaturated fatty acids

Karrer D, Gand M, Rühl M, AMB Expr, 2021, 11:37.

DOI: 10.1186/s13568-021-01195-8

[9]

Expanding the biocatalytic toolbox with a new type of ene/yne‐reductase from Cyclocybe aegerita

Karrer D, Gand M, Rühl M, ChemCatChem, 2021, 13, 1–10.

DOI: 10.1002/cctc.202002011

[8]

Aspergillus sydowii: Genome Analysis and Characterization of Two Heterologous Expressed, Non-redundant Xylanases

Brandt SC, Ellinger B, van Nguyen T, Harder S, Schlüter H, Hahnke R, Rühl M, Schäfer W, Gand M, Front Microbiol, 2020, 11, 573482.

DOI: 10.3389/fmicb.2020.573482

[7]

Promoter activation in Δhfq mutants as an efficient tool for specialized metabolite production enabling direct bioactivity testing

Bode E, Heinrich AK, Hirschmann M, Abebew D, Shi NY, Vo TD, Wesche F, Shi YM, Grün P, Simonyi S, Keller N, Engel Y, Wenski S, Bennet R, Beyer S, Bischoff I, Buaya A, Brandt SC, Cakmak I, Çimen H, Eckstein S, Frank D, Fürst R, Gand M, Geisslinger G, Hazir S, Henke M, Heermann R, Lecaudey V, Schäfer W, Schiffmann S, Schüffler A, Schwenk R, Skaljac M, Thines E, Thines M, Ulshöfer T, Vilcinskas A, Wichelhaus TA, Bode HB, Angew Chem Int Ed, 2019, 58(52), 18957-18963.

DOI: 10.1002/anie.201910563

[6]

A unique fungal strain collection from Vietnam characterized for high performance degraders of bioecological important biopolymers and lipids

Brandt SC, Ellinger B, van Nguyen T, Thi QD, van Nguyen G, Baschien C, Yurkov A, Hahnke RL, Schäfer W, Gand M, PLoS One, 2018, 13(8), e0202695.

DOI: 10.1371/journal.pone.0202695

[5]

One-step asymmetric synthesis of (R)- and (S)-rasagiline by reductive amination applying imine reductases

Matzel P, Gand M, Höhne M, Green Chem, 2017, 19(2), 385-389.

DOI: 10.1039/C6GC03023H

[4]

A NADH- accepting imine reductase variant: Immobilization and cofactor regeneration by oxidative deamination

Gand M, Thöle C, Müller H, Brundiek H, Bashiri G, Höhne M, J Biotechnol, 2016, 230, 11-18.

DOI: 10.1016/j.jbiotec.2016.05.006

[3]

Asymmetric reductive amination of ketones catalyzed by imine reductases

Wetzl D, Gand M, Ross A, Müller H, Matzel P, Hanlon SP, Müller M, Wirz B, Höhne M, Iding H, ChemCatChem, 2016, 8(12), 2023-2026.

DOI: 10.1002/cctc.201600384

[2]

Enhancement of promiscuous amidase activity of a Bacillus subtilis esterase by formation of a Pi-Pi network

Hackenschmidt S, Moldenhauer E, Behrens G, Gand M, Pavlidis I, Bornscheuer U, ChemCatChem, 2014, 6(4), 1015-1020.

DOI: 10.1002/cctc.201300837

[1]

Characterization of three novel enzymes with imine reductase activity

Gand M, Müller H, Wardenga R, Höhne M, J Mol Catal B Enzym, 2014, 110, 126-132.

DOI: 10.1016/j.molcatb.2014.09.017

 

Publikationen: Books and book chapters

[1]

Asymmetric Reduction of C=N Bonds by Imine Reductases and Reductive Aminases

Höhne M, Matzel P, Gand M, in Pharmaceutical Biocatalysis: Chemoenzymatic Synthesis of Active Pharmaceutical Ingredients, (Ed: P. Grunwald), 2019, Jenny Stanford Publishing, Singapore.

 

Publikationen: Non-peer-reviewed journals

[3] Biotechnologie als Chance für eine nachhaltige Lebensmittelproduktion

Fischer L, Berger RG, Bisping B, Eisele T, Ersoy F, Gand M, Geißler T, Hellmuth K, Hertel C, Hitzmann, B, Jany KD, Kiy T, Lorenz P, Manhard J, Marx S, Rabenhorst J, Stressler T, von Wallbrunn C, Zhang Y, Zorn H, 2022, DECHEMA, https://dechema.de/dechema_media/Downloads/Positionspapiere/Biotechnologie+f%C3%BCr+nachhaltige+Lebensmittelproduktion.pdf

[2] Lipases from edible mushrooms for the production of cheese.

Sowa MA, Gand M, Manhard J, Siegl A, 2022, International Dairy Magazine, https://www.international-dairy.com/blmedien-epaper/idm-international-dairy-magazine-03-04-2022/

[1] Lipasen aus Speisepilzen für die Käseherstellung.

Sowa MA, Gand M, Manhard J, Siegl A, 2022, Molkerei-industrie, https://www.moproweb.de/blmedien-epaper/molkerei-industrie-03-2022/