Inhaltspezifische Aktionen

Publikationsliste 2018

Journalpublikationen:

 

  • Prigge A, Gerten B, Schönenbrücher H, Bubert A, Bülte M (2018)
    Vorkommen von Listeria monocytogenes in Rohwürsten aus handwerklichen Metzgereien
    Fleischwirtschaft 33 (4): 94-96
  • Lis K A, Kehrenberg C, Boulaaba A, Von Köckritz-Blickwede M, Binder S, Li Y, Zimmermann J L, Pfeifer Y, Ahlfeld B (2018)
    Inactivation of multidrug-resistant pathogens and Y. enterocolitica with cold atmospheric pressure plasma on stainless steel surfaces.
    Int. J. Antimicrob. Agents. 52 (6): 811-818

  • Velhner M, Todorović D, Grego E, Jovčić B, Prunić B, Stojanov I, Kehrenberg C (2018)
    Fluoroquinolone-resistant and extended-spectrum beta-lactamase producing Escherichia coli isolates from free-living wild animals.
    Vet. Microbiol. 223: 168-172

  • Müller A, Jansen W, Grabowski N T, Kehrenberg C (2018)
    Characterization of Salmonella enterica serovars recovered from meat products legally and illegally imported into the EU reveals the presence of multiresistant and AmpC-producing isolates.
    Gut Pathog. 10: 40

  • Kernberger-Fischer I A, Krischek C, Strommenger B, Fiegen U, Beyerbach M, Kreienbrock L, Klein G, Kehrenberg C (2018)
    Susceptibility of methicillin-resistant and -susceptible Staphylococcus aureus-isolates of various clonal lineages from Germany to eight biocides.
    Appl. Environ. Microbiol. 84 (13): 1-11

  • Grabowski N T, Franco Olivas J, Galván Lozano D, Kehrenberg C, Aguilar DG (2018)
    Assessment of pasteurisation of edible insects using enzymatic tests (activity of alkaline phosphatase and lactoperoxidase) applied in dairy products.
    Food Sci. Technol. Int. 24 (8): 699-704

  • Müller A, Jansen W, Grabowski N T, Monecke S, Ehricht R, Kehrenberg C (2018)
    ESBL- and AmpC-producing Escherichia coli from legally and illegally imported meat: Characterization of isolates brought into the EU from third countries.
    Int. J. Food Micro. 283: 52-58

  • Grabowski N T, Trögel S, Bülte M, Gareis M, Gottschalk C, Koethe M, Braun P G, Riedel C, Alter T, Sudhaus N, Kehrenberg C (2018)
    Speiseinsekten im Rahmen lebensmittelhygienischer Lehrveranstaltungen an deutschen, tiermedizinischen Fakultäten.
    Amtstierärztl. Dienst Lebensmittelkontrolle. 25 (2): 77-81

  • Werckenthin C, Böttner A, Fehr M, Feßler A, Kaspar H, Kehrenberg C, Kietzmann M, Klarmann D, Peters T, Richter A, Schwarz C, Sigge C, Stephan B, Waldmann K H, Verspohl J, Wallmann J, Schwarz S (2018)
    Methodik der Empfindlichkeitsbestimmung von Bakterien in veterinärmedizinischen Laboratorien 2016.
    DVG-Forum 2018 (1): 25-34

  • Grabowski N T, Kehrenberg C, Ahlfeld B (2018)
    Speiseinsekten: Gegenwärtige Rechtslage in der EU und in der Schweiz.
    Rundschau Fleischhyg. Lebensmittelüberw. 2018 (6): 196-197

  • Lis K A, Boulaaba A, Binder S, Li Y, Kehrenberg C, Zimmermann J L, Klein G, Ahlfeld B (2018)
    Inactivation of Salmonella Typhimurium and Listeria monocytogenes on ham with nonthermal atmospheric pressure plasma.
    PLoS One. 13 (5): e0197773

  • Brogden S, Pavlović A, Tegeler R, Kaspar H, De Vaan N, Kehrenberg C (2018)
    Antimicrobial susceptibility of Haemophilus parasuis isolates from Germany by use of a proposed method for harmonized testing.
    Vet. Microbiol. 217: 32-35

  • Heuvelink A, Wiegel J, Kehrenberg C, Dijkman R, Soriano-Vargas E, Feberwee A (2018)
    Antimicrobial susceptibility of Avibacterium paragallinarum isolates from outbreaks of infectious coryza in Dutch commercial poultry flocks, 2008-2017.
    Vet. Microbiol. 217: 135-143

  • Jansen W, Woudstra S, Müller A, Grabowski N T, Schoo G, Gerulat B, Klein G, Kehrenberg C (2018)
    The safety and quality of pork and poultry meat imports for the common European market received at border inspection post Hamburg Harbour between 2014 and 2015.
    PLoS One. 13 (2): e0192550

  • Todorović D, Velhner M, Grego E, Vidanović D, Milanov D, Krnjaić D, Kehrenberg C (2018)
    Molecular characterization of multidrug resistant Escherichia coli isolates from bovine clinical mastitis and pigs in the Vojvodina Province, Serbia.
    Microb. Drug Resist. 24 (1): 95-103

  • Grabowski N T, Ahlfeld B, Kehrenberg C (2018)
    Speiseinsekten in der aktuellen Lebensmittelgesetzgebung deutschsprachiger Nationen und der EU.
    J. Food Saf. Food Qual. 69 (4): 108-114

 

 

Vorträge und Poster:


  • Prigge A, Gerten B, Schönenbrücher H, Bubert A, Bülte M (2018)
    Vorkommen von Listeria monocytogenes in Rohwürsten aus handwerklichen Metzgereien
    59. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der Deutschen Veterinärmedizinischen Gesellschaft (DVG), vom 25. September bis 28. September 2018, Garmisch-Partenkirchen.
    Abstraktband S. 44. (Vortrag)

  • Prigge A, Gerten B, Schönenbrücher H, Bubert A, Bülte M (2018)
    Vergleichende Untersuchungen von zwei Halb-Fraser-Produkten zur Anreicherung von Listeria monocytogenes
    59. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der Deutschen Veterinärmedizinischen Gesellschaft (DVG), vom 25. September bis 28. September 2018, Garmisch-Partenkirchen.
    Abstraktband S. 154. (Poster)

  • Prigge A, Gerten B, Schönenbrücher H, Bubert A, Bülte M (2018)
    Occurrence of Listeria monocytogenes in raw sausages from craft manufacturing butcher stores
    26th International ICFMH Conference - FoodMicro 2018, vom 03. September bis 06. September 2018, Berlin.
    Abstraktband S. 443, Nr. P5.81. (Poster)

  • Prigge A, Gerten B, Schönenbrücher H, Bubert A, Bülte M (2018)

    Comparative trials of two Half Fraser products for detection of Listeria monocytogenes
    26th International ICFMH Conference - FoodMicro 2018, vom 03. September bis 06. September 2018, Berlin.
    Abstraktband S. 439, Nr. P5.77. (Poster)
  • Nguyen K, Hennies S, Bauer H, Bülte M (2018)

    Erste Untersuchungen zu Beef Jerky – Ein „mikrobiologisches Screening“
    3. LGL Kongress Lebensmittelsicherheit „Herausforderungen der Lebensmittelüberwachung im 21. Jahrhundert“ vom 21. bis 22. November 2018 in Erlangen.
    (Poster)

  • Schellen D, Alssahen M, Nagib S, Kumm F, Hassan A, Bülte M (2018)
    Detection limit of Francisella tularensis subsp. holarctica in wine using cultural and quantitative PCR
    59. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der Deutschen Veterinärmedizinischen Gesellschaft (DVG), vom 25. September bis 28. September 2018, Garmisch-Partenkirchen.
    Abstraktband S. 156. (Poster)

  • Schellen D, Alssahen M, Nagib S, Kumm F, Hassan A, Bülte M (2018)
    Quantitativer Nachweis lebensfähiger Francisella tularensis subsp. holarctica in Wein und Weinprodukten mittels Propidium Monoazid
    59. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der Deutschen Veterinärmedizinischen Gesellschaft (DVG), vom 25. September bis 28. September 2018, Garmisch-Partenkirchen.
    Abstraktband S. 157. (Poster)

  • Nagib S, Schellen D, Alssahen M, Kumm F, Hassan A, Eisenberg T, Hassel M, Bülte M (2018)
    An overview of Tularemia cases in Germany from 2011 to 2016
    59. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der Deutschen Veterinärmedizinischen Gesellschaft (DVG), vom 25. September bis 28. September 2018, Garmisch-Partenkirchen.
    Abstraktband S. 152. (Poster)