Personal tools

Fax: +49 (0) 761-20721-91

eMail: vaitl@igpp.de

Research

• Psychophysiology of the cardiovascular system
  • Classical Conditioning of autonomous Functions
  • Interoception
  • Altered States of Consciousness

Selected Publications

• Vaitl, D. (2012). Veränderte Bewusstseinszustände. Grundlagen - Techniken - Phänomenologie. Stuttgart: Schattauer.
  • Ambach, W., Dummel, S., Luer, T., & Vaitl, D. (2011). Physiological responses in a Concealed Information Test are determined interactively by encoding procedure and questioning format. International Journal of Psychophysiology, 81(3), 275–282.
  • Ambach, W., Stark, R., & Vaitl, D. (2011). An interfering n-back task facilitates the detection of concealed information with EDA but impedes it with cardiopulmonary physiology. International Journal of Psychophysiology, 80(3), 217–226.
  • Schäfer, A., Vaitl, D., & Schienle, A. (2010). Regional grey matter volume abnormalities in bulimia nervosa and binge-eating disorder. NeuroImage, 50(2), 639–643.
  • Schienle, A., Schäfer, A., Pignanelli, R., & Vaitl, D. (2009). Worry tendencies predict brain activation during aversive imagery. Neuroscience letters, 461(3), 289–292.
  • Schienle, A., Schäfer, A., Stark, R., & Vaitl, D. (2009). Long-term effects of cognitive behavior therapy on brain activation in spider phobia. Psychiatry research, 172(2), 99–102.
  • Hölzel, B. K., Ott, U., Gard, T., Hempel, H., Weygandt, M., Morgen, K., & Vaitl, D. (2008). Investigation of mindfulness meditation practitioners with voxel-based morphometry. Social cognitive and affective neuroscience, 3(1), 55–61.
  • Kreutz, G., Ott, U., Teichmann, D., Osawa, P. & Vaitl, D. (2008). Using music to induce emotions: Influences of musical preference and absorption. Psychology of Music, 36, 101–126.
  • Schienle, A., Schäfer, A., & Vaitl, D. (2008). Individual differences in disgust imagery: a functional magnetic resonance imaging study. Neuroreport, 19(5), 527–530.
  • Stark, R., Zimmermann, M., Kagerer, S., Schienle, A., Walter, B., Weygandt, M., & Vaitl, D. (2007). Hemodynamic brain correlates of disgust and fear ratings. NeuroImage, 37(2), 663–673.
  • Complete list of publications: Download (PDF)

Curriculum vitae (shortened)

Education

Time
1959 - 1960 Study of Philosophy, Sociology and Biology at the Philosophical-Theological college in Freising.
1960 - 1962 Study of Philosophy at the university Gregoriana, Rome.
Degree: Licentiate in philosophy.
1962 - 1963 Study of Catholic Theology at the university Gregoriana, Rome.
October 1963 - April 1967 Study of Psychology at the University of Freiburg (Supervisor: Prof. Dr. Dr. H. Bender, Prof. Dr. R. Heiss, Dr. J. Fahrenberg). Degree: Diploma.
February 1973 Doctorate in philosophy at the University Münster.
Title of the doctoral thesis: "Foundations of colour selection behaviour of children and adolescents at school age. A critical appraisal of the method of the Colour Pyramid Test of Pfister/Heiss".
Grade: summa cum laude.

Occupations