Benutzerspezifische Werkzeuge

Information zum Seitenaufbau und Sprungmarken fuer Screenreader-Benutzer: Ganz oben links auf jeder Seite befindet sich das Logo der JLU, verlinkt mit der Startseite. Neben dem Logo kann sich rechts daneben das Bannerbild anschließen. Rechts daneben kann sich ein weiteres Bild/Schriftzug befinden. Es folgt die Suche. Unterhalb dieser oberen Leiste schliesst sich die Hauptnavigation an. Unterhalb der Hauptnavigation befindet sich der Inhaltsbereich. Die Feinnavigation findet sich - sofern vorhanden - in der linken Spalte. In der rechten Spalte finden Sie ueblicherweise Kontaktdaten. Als Abschluss der Seite findet sich die Brotkrumennavigation und im Fussbereich Links zu Barrierefreiheit, Impressum, Hilfe und das Login fuer Redakteure. Barrierefreiheit JLU - Logo, Link zur Startseite der JLU-Gießen Direkt zur Navigation vertikale linke Navigationsleiste vor Sie sind hier Direkt zum Inhalt vor rechter Kolumne mit zusaetzlichen Informationen vor Suche vor Fußbereich mit Impressum

Artikelaktionen

Lebensmittelwissenschaften - Food Science

News 2022

Man kann zu wenig tun, nie aber zuviel!


Wir sind nicht nur verantwortlich für das, was wir tun, sondern auch für das, was wir nicht tun.
Laotse oder Moliere...

Mensch sein heißt verantwortlich sein.
Antoine de Saint-Exupéry
Wenn wir nicht länger in der Lage sind, eine Situation zu ändern, sind wir gefordert, uns selbst zu ändern.
Viktor Emil Frankl

 












The better you see, the more you know

Learn how hyphenated HPTLC can make a difference, and join our next hybrid course on effect-directed analysis taking place in March 2023.

The chemical industry including analytical techniques has no choice but to become more sustainable. HPTLC is proven to be environmentally friendly, as evident in the latest greenness assessment by analytical Eco-Scale. The straightforward non-targeted effect-directed screening improves the knowledge on important bioactive components in complex samples, including unknown unknownscontaminants and non-intentially added substances. Not every detected unknown compound can be elucidated in its structure, but a decision on first priority compounds can thus be made. A fast and generic 8D hyphenation strategy clearly shows the gain in information. For example, it visualized that plant-based food contains powerful effective compounds which contribute to our homeostasis.

The plant extracts shown below were examined with the latest planar multiplex assay for detection of estrogen- or androgen-like substances: Agonists are detectable as a (methylumbelliferone) blue fluorescence zone, whereas antagonists show fluorescence signal reduction on the first agonist strip (fluoresces only after the assay) and false-positive antagonists also on the second end product strip. Synergists enhance the blue fluorescence on the agonist strip.


Awarded with the Poster Prize

At the Curious2022 Future Insight™ conference in Darmstadt, 12-14.07.2022, our poster was awarded with the poster prize - congratulations to all coauthors (A. Ziltener, S. Geyer, A. Mehl, T. Schreiner, T. Kamel, J. Tersteegen, F. Brümmer)!! It was presented as ePoster on TV screens in a special format of three slides: Dolphins' beauty secrets

 

Some thoughts...



Initiative Vielstoffgemische

Die Initiative Vielstoffe formiert sich! Interessierte können einen ersten Eindruck zum Thema Vielstoffe erhalten sowie Kontakte schließen und Hinweise zu Publikationen, die sich explizit mit der Thematik Vielstoffe auseinandergesetzt haben, erhalten.

 

 

HPTLC 2022 Symposium in Ljubljana, Slovenia

The Scientific Commitee welcomes two new members: Dr. habil. Stefan Böhmdorfer from Austria (3rd from left) and Dr. habil. Claudia Oellig from Germany (4th from left). Happy to see the excellent next generation! And there are moooreeee....

Maja Bensa did a great job arranging the ChromART Competition. She is so tough and great! Unsurprisingly, her mother is Dr. Irena Vovk, who did a great job together with Dr. Vesna Glavnik organizing the symposium with their team:

Hanna Nikolaichuk from Ukraine awarded with the Dr. Heinz Hauck Young Scientist Prize for the Best Oral Presentation

Ecesu Sezen from Turkey awarded with the Elke Hahn-Deinstrop Young Scientist Poster Prize

Dr. Rudolf Kaiser Poster Award granted by Dr. Olga Kaiser to Dr. Karem Henriquez-Aedo from Chile

Silver poster prize awarded to Dr. Ágnes Móricz from Hungary

Bronze poster prize awarded to Dr. Claudia Oellig from Germany

May be next sympoisum in Budapest organized by Dr. Ágnes Móricz and her team?


 

Analytica

891 Aussteller aus 39 Ländern und rund 26.000 Besucher aus 114 Ländern

Invited speaker in the Session on Analyzing Emerging Hazards in Foods at the Analytica Conference 2022, Munich, Germany, talking on Non-target analysis of emerging hazards in food.

Also moderation of both Covid-19 Expert Groups:

Analytica

  • Prof. Dr. Carsten Watzl, Generalsekretär Deutsche Gesellschaft für Immunologie, wissenschaftlicher Direktor Leibniz-Institut für Arbeitsforschung an der TU Dortmund
  • Dr. Martin Kräter, Research fellow, Max-Planck-Zentrum für Physik und Medizin
  • Prof. Dr. Helga Rübsamen-Schaeff, Leopoldina-Mitglied, Gründerin und Mitglied des Aufsichtsrates der AiCuris
  • Prof. Dr. Jonas Schmidt-Chanasit, Leiter der Virusdiagnostik am Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin in Hamburg

  • Dr. Rolf Apweiler, Direktor EMBL Heidelberg
  • Dr. Petra Moroni-Zentgraf, Medical Director Germany, Boehringer Ingelheim
  • Dr. Simon Jochum, Development Lead, Roche
  • Dr. Jonas Heitmann, Ärztlicher Mitarbeiter in der Abteilung für Translationale Immunologie, Uniklinik Tübingen


Planet Wissen

Interview mit Marie-Luise Nilges: Ob in Form von Tabletten, Kapseln, Pulver oder Trinkampullen – Nahrungsergänzungsmittel boomen. Aber wie werden die Inhaltsstoffe für Multivitamin-Tabletten & Co eigentlich gewonnen? Mehr...


Guest speaker

We had the honor to welcome Prof. Dr. Rob Verpoorte at JLU Giessen in June!
He presented two guest lectures:

Here the recording of the paper writing lecture:

 

 

Guests on earth

We honor Prof. Dr. Anton Dieter Hammel who passed away on March 12, 2022, aged 85. He was a recognized expert in the international bread and baked goods industry. First in the Central German Simonsbrot factory, and since 1994 as co-owner and managing director of Lieken-Batscheider Mühlen- und Backbetriebe, he received the Federal Cross of Merit on Ribbon in 1990, is the owner of numerous patents and became honorary professor at the JLU Giessen. On October 26, 1988, Professor Dr. Anton Dieter Hammel held his first lecture, initially in the graduate course in cereal technology. Since the modularization of the degree programs, he read the module MP-005 Food Technology, most recently jointly with me for 8 years. He has been warmly associated with food science ever since. His sensory exercises were particularly popular with the students. He also gladly told of his professional practice, where especially his work at the DLG testing and the development of the astronaut bread with patenting should be highlighted. After his 30th anniversary as a lecturer in December 2018, he retired from academial lecturing. He was an amazing personality with pointed remarks & allusions, all spiced with humor. He will remain in our hearts forever.

 

Dolphins' beauty secrets

Read more about it in our latest paper and also in brief on >300 webpages.

Most frequently asked questions...

Galileo TV, 31.05.2022, ca. 19:45

Hessischer Rundfunk, hr-Fernsehen, Hallo Hessen, 19.07.2022, Part 1 ca. 16:30 (32-40 min) and Part 2 ca. 17:30 (38-46 min) 

BBC broadcast, 02.06.2022 (interview starts at 22:20 min)

Swiss radio SFR or here (interview starts at 6 min)

Austrian radio ORF, 3 min

See also iFZ image of the month August 2022!

 

Impressions of the sensory courses

Preparations

Arranging 120 trays

Guided sensory excercises in the lecture hall

The group that made it happen!


Grundsteinlegung für unsere Forschung

150. Geburtstag von Michail Semjonowitsch Zwet geboren am 19. Mai 1872 - wir werden gedenken!
Er ist der Erfinder der Chromatographie. 1903 präsentierte er der damaligen Fachwelt seine Befunde zu Adsorptionserscheinungen: Blattfarbstoffe mit Petroether an Calciumcarbonatsäule! "Ihm war es gegeben, die Chromatographie zu entdecken, die die Moleküle trennt und die Menschen verbindet!" so steht es auf seinem Grabstein.


Vegan food products

How good and healthy are vegan food powder products as trendy convenience food that you can easily prepare yourself? Interview in the hr channel TV serie Die Ratgeber  (22:30-24:00 min)

Morlock

 

All you need to know about plant extracts!

After 6 years of work on this basic paper on botanicals (further reading), we have finally done it! Translation is in process.

Wir neigen viel zu sehr dazu, Dingen, die das Ergebnis vieler Ursachen sind, einer einzigen zuzuschreiben.
Justus von Liebig

Nature is perhaps too complex for artificial intelligence and human understanding. If nature is so sophisticated, why are we destroying it?

 

 

Videos on

 

Open-source means useable for everybody!

 Open-source software and hardware:

Open-source software:

 

Wenn's alte Jahr erfolgreich war, dann freue dich aufs neue.
Und war es schlecht, ja dann erst recht.
Albert Einstein

Unter den großen Persönlichkeiten, die an der JLU geforscht, gelehrt und studiert haben, befindet sich nicht Einstein, aber Justus Liebig, Wilhelm Conrad Röntgen (Nobelpreis für Physik 1901), Wangari Maathai (Friedensnobelpreis 2004), Volker Bouffier, Frank-Walter Steinmeier und viele mehr.

....ist eben Einstein! Kann nicht jeder Tag, sogar jeder Gedanke, ein neuer Anfang zum Guten sein?