Benutzerspezifische Werkzeuge

Information zum Seitenaufbau und Sprungmarken fuer Screenreader-Benutzer: Ganz oben links auf jeder Seite befindet sich das Logo der JLU, verlinkt mit der Startseite. Neben dem Logo kann sich rechts daneben das Bannerbild anschließen. Rechts daneben kann sich ein weiteres Bild/Schriftzug befinden. Es folgt die Suche. Unterhalb dieser oberen Leiste schliesst sich die Hauptnavigation an. Unterhalb der Hauptnavigation befindet sich der Inhaltsbereich. Die Feinnavigation findet sich - sofern vorhanden - in der linken Spalte. In der rechten Spalte finden Sie ueblicherweise Kontaktdaten. Als Abschluss der Seite findet sich die Brotkrumennavigation und im Fussbereich Links zu Barrierefreiheit, Impressum, Hilfe und das Login fuer Redakteure. Barrierefreiheit JLU - Logo, Link zur Startseite der JLU-Gießen Direkt zur Navigation vertikale linke Navigationsleiste vor Sie sind hier Direkt zum Inhalt vor rechter Kolumne mit zusaetzlichen Informationen vor Suche vor Fußbereich mit Impressum

Artikelaktionen

Culinaria

Thomas Gloning: Culinary & Dietetic Texts 1350-1800

Monumenta Culinaria et Diaetetica Historica
Corpus of culinary & dietetic texts of Europe from the Middle Ages to 1800
Corpus älterer deutscher Kochbücher und Ernährungslehren

Thomas Gloning

This site is dedicated to the study of historical texts on cookery, food, nutrition and dietetics. At present, the main aim is to prepare a corpus of culinary and dietetic texts and to make these texts freely available for different kinds of research. I am particularly interested in the linguistic features (vocabulary, text organization) and in the textual history of German culinary and dietetic texts up to 1800 and of their early European counterparts in England, Italy, France, Spain, Catalonia, Portugal and the Northern countries.

Here is a short project description in German.



  Digital texts on cookery:
German sources

 
Digital texts on cookery:
further European sources
Digital texts:
dietetic texts

  Rheinfränkisches Kochbuch
 
Bibliographies News & Notes

  Early texts on coffee, tea and chocolate
Alte Texte über Kaffee, Tee und Schokolade

 
More e-texts
Weitere E-Texte

Digital texts

German language cookery texts 1350-1896

Further European cookery texts

Dietetic texts

Old wine texts

Some old cookery texts and dietetic texts at other sites


Bibliographies

  • Bibliographical notes on books and papers on historical cookery, wine, food, nutrition etc. (long; no systematic order; PDF)
     
  • A list of some German cookery sources (in a chronological order; PDF)
     
  • An ordered bibliography on old cookbooks and historical cookery, wine, food, nutrition etc. along certain subjects; PDF.
     

News & Notes

4/2011 The English cookery book of Ms Harley 5401 (text, translation); Ed. Sam Wallace
 
   
8/2010 Gloning, Th. (Hg.): Das handschriftliche Kochbuch zum Gebrauch der Theresia Lindnerin : Einleitung, Transkription und digitales Faksimile. Gießen: GEB 2009. (PDF).
   
6/2010 Das Kochbuch der Maria Stenglerin (Augsburg 1554) (PDF).
   
6/2010 Juan Altamiras: Nuevo arte de cocina (1758/1770);
Ed. Sam Wallace
   
6/2010 Ja(c)ques Vontet: La vraye methode de trencher les viandes
Ed. Sam Wallace
   
6/2010 Ibn-Butlan/Michael Herr (Übs.):
Schachtafelen der Gesuntheyt (Tacuin sanitatis). Straßburg 1533. Teil II: Regelbuch
Bearbeitet von Norbert Hoeller, Wien
   
5/2009 Die Kochrezepte in der Basler Handschrift D II 30 (15. Jh.). Transkription Tübingen/ Gießen 1993. -- Siehe hierzu nun die neuere Arbeit von: Alessandra Sorbello Staub: Die Basler Rezeptsammlung. Studien zu spätmittelalterlichen deutschen Kochbüchern. Erstausgabe mit Kommentar und Fachglossar der Handschriften Basel, ÖUB D II 30, Bl. 300ra-310va und Heidelberg, UB cpg. 551, Bl. 186r-196v und 197r-204r. Würzburg 2002. [Diss. 1998]
   
4/2009 Updated the alphabetic bibliography; now in PDF-format.; dito the 'ordered' bibliography and the chronological list of some German source texts.
   
4/2009 The Dictionarius of John de Garlande. And the Author's Commentary. Translated into English and annotated by Barbara Blatt Rubin. Lawrence, Kansas: The Coronado Press 1981.
With kind permission of David Longhurst and the Coronado Press, Marian Walke and Amelia Greathouse.
This dictionary follows an organization along subjects and fields of everyday life, which include cookery, food and nutrition in early 13th century Paris.
   
3/2009 Burgundio Pisano, Liber de vindemiis.
   
3/2008 Guillaume Rondelet: L'histoire entière des poissons (Lyon 1558); La premiere partie, p. 108-111. -- De la Daurade.
   
7/2006 Der 'Viandier' in der Handschrift Bibliothèque cantonale du Valais, Sion, S 108.
The 'Viandier' of the manuscript Bibliothèque cantonale du Valais, Sion, S 108
   
7/2006 L'art de conserver sa santé, composé par l'Ecole de Salerne. Traduction nouvelle en vers françois: Par Mr. B.L.M. [= Bruzen de la Martinière]. A La Haye, Chez Jean Van Duren, MDCCXLIII.
Zur Verfasserfrage: siehe Vicaire, Bibliographie gastronomique, 1890, 45f.
PDF-Datei; ca. 2.3 MB
   
6/2006 Leonhart Rauwolff (1582) über Kaffee, Essen, Trinken usw. in Aleppo / Leonhart Rauwolff on coffee, eating and drinking etc. in Aleppo HTML
   
4/2006 -- Die Bayersche Köchin in Böhmen. Ein Buch, das sowohl für vornehme, als gewöhnliche Küchen eingerichtet ist, und in beiden mit besonderem Nutzen gebraucht werden kann. Herausgegeben von Maria Anna Neudecker, geb. Ertl, Traiteurin am Franzenspark bei Eger. A. F. Karlsbad, gedruckt bei F.J. Franieck 1805. [PDF, ca 14.5 MB]

(I have deleted all entries that refer to news before 4/2006, in order to keep the file somewhat smaller than it was before.)


Some old recipes