Benutzerspezifische Werkzeuge

Information zum Seitenaufbau und Sprungmarken fuer Screenreader-Benutzer: Ganz oben links auf jeder Seite befindet sich das Logo der JLU, verlinkt mit der Startseite. Neben dem Logo kann sich rechts daneben das Bannerbild anschließen. Rechts daneben kann sich ein weiteres Bild/Schriftzug befinden. Es folgt die Suche. Unterhalb dieser oberen Leiste schliesst sich die Hauptnavigation an. Unterhalb der Hauptnavigation befindet sich der Inhaltsbereich. Die Feinnavigation findet sich - sofern vorhanden - in der linken Spalte. In der rechten Spalte finden Sie ueblicherweise Kontaktdaten. Als Abschluss der Seite findet sich die Brotkrumennavigation und im Fussbereich Links zu Barrierefreiheit, Impressum, Hilfe und das Login fuer Redakteure. Barrierefreiheit JLU - Logo, Link zur Startseite der JLU-Gießen Direkt zur Navigation vertikale linke Navigationsleiste vor Sie sind hier Direkt zum Inhalt vor rechter Kolumne mit zusaetzlichen Informationen vor Suche vor Fußbereich mit Impressum

Navigation

Artikelaktionen

Balthasar Staindl, Kochbuch, 1569,
Kap. 9: Suppen

Übergeschriebene Zeichen folgen dem Grundzeichen in blau, z.B. Buoch
Thomas Gloning, 8/2000


Das letst Buoch/ sagt von Suppen.

Von Erbes suppen/ vnd sonst
Etlich suppen.

cclvj.
LAuter Erbes suppen/ seüd die Erbes/ nimb nur
die lautern brue/ hack ein zwiffel gar klein darein/
gilbs/ stüpps/ thuo ein wenig schmaltz darein/
Muscatblue/ baewt Semel/ aber den Kindbetterin
nimpt man nicht zwiffel/ sondern ein
schmaltz darein versotten/ aber so mans dick
macht/ so schlecht mans ein wenig durch die Erbes/ roest ein
wenig zwiffel darein/ der geschnitten ist/ gilbs/ stüpps/ man
mags zimblich rueren/ ob man will/ seichs.

Auff ein andere weiß.

So man die Erbessen weich seüd/ so treibs ein wenig durch/
das nicht zu gar dick sey/ vnnd nimb nur die Erbesßbrue/ kein
wasser/ vnd wiltu sie guot machen/ vnd das weiß sein/ so nimb
ehrlich guoten süssen raum/ aber so du sie gibst/ so nimb des
raums nicht zuuil/ wann mans weiß macht/ so ists wol so guot
als ein Mandelsuppen.

Ein andere suppen von Zisserel.

Zisserel seind lang Erbessen/ gantz weiß/ die seüd auch/ vnd
treibs durch mit jr selbst suppen/ ehrlich raum/ gibs auff baewt
Semel/ vnd Weinberlin darauff.

Linsen suppen.

cclvij. Linsen die seüd fein gemaechlich/ roest ein zwiffel darein/
[N3a||47a]
seürs/ stüpps/ thuo Weinberlen darauff/ gibs auff ein
baewts brot/ vnd fur ein nachtessen.

Weinsuppen.

Weinsuppen die mach also/ Nimb zu einem maeßlin wein
zwey ayer/ zerschlag die ayer/ vnd nimb ein wenig wasser vnter
die ayer/ vnd geüß den wein darunder/ geüß in ein pfann
die schmaltzig sey/ seüds gar wol/ den drittentheil ein/ gilbs/
ist den Kindbetterin ein nutze suppen/ so ferr man sie recht
seüdt/ gibs.

Ayersuppen zumachen.

cclviij. Nimb ayer dotter/ nur die dotter/ so wirdts besser/
geüß ein wasser darzu/ kochs oder spridels durch einander/
brenns in eim wenigen schmaltz/ vnnd nimb gar ein wenig
essig/ das gleich seürlet wirdt/ gilbs/ dieselbigen suppen sollen
Kindbetterin essen/ die den fluß zuuil haben/ denen ist die
Weinsuppen schad.

Hadersuppen.

cclix. Hadersuppen/ Nimb ein ay/ zerschlags rein wol/
nimb ein nußschal vol wasser darunder/ nimb zum wasser ein
schmaltz darinn versotten/ ob du wilt/ gilbs/ heb das pfaendlein
oder hafen von dem fewer/ das klopfft ay vnnd waesserlin
darein/ seüds ein wenig/ so gewinnts linde doepflein/ geüß
auff ein braet/ oder sonst/ ist Kindbetterin guot.

Ein andere Erbessuppen den Kindbetterin
zumachen.

cclx. Nimb ein guote Erbessuppen/ die laß vberschlagen/
das nicht heiß sey/ darein nimb ein ayer dotter oder zwen/
oder drey/ als vil dich lust zumachen/ spriels oder klopffs wie
ein Weinsuppen/ gibs baewt brot/ brock darein/ wasser vnnd
[N3b||47b]
schmaltz vnter einander gesotten/ auff ein brot verloren ayr/
dürffend Kindbetterin essen.

Ein dünstel suppen.

cclxj. Schneid Semel zu stücklin/ stürtz vber ein hafen/ darinn
ein kraut seüdt/ die haefen vermacht mit spaehnen/ laß
also dünsten/ thuos auff ein schüssel/ vnd geüß ein krautsuppen
darauff/ das naß wirdt/ brenn ein schmaltz darauff/ vnd woell
ein raum darauff. Krautsuppen/ ein brot auffgeschnitten/
macht man auch also.

cclxij. Gewürflet suppen mach auch also/ schneid ein Semel
gewürflet/ das die vnter rinden gantz sey an der Semel/
geüß ein wasser oder krautsuppen darauff/ vnnd brenn ein
schmaltz darauff.

Weinsuppen mit raum.

cclxiij. Nimb ein raum/ geüß ein Wein darein/ gilbs/ laß
lang sieden. Suesse raum suppen/ nimb ein wasser vnter den
raum/ gilbs wilt du/ magst auch ein ay zu sollicher suppen
nemen.

Schmaltz suppen.

cclxiiij. Weinbeer suppen/ Zweßben suppen/ Zitweben suppen/
ein eingebrante suppen/ brenn ein meel in eim schmaltz/
thuos in ein siedend wasser/ spridels mit einem loeffel/ laß sieden/
gibs auff eim brot.

Saur suppen.

cclxv. Saur suppen seüd wol/ geüß ein raum darein/ oder
brenn ein meel darein.

Hoecht suppen.

cclxv. Hoechten suppen/ Nimb die Hoechten/ vnd mach stuck
darauß/ seüds in wasser/ kost jhn am saltz/ hat er sein genuog/
[N4a||48a]
oder zu wenig/ so saltz jn baß/ so er recht gesotten ist/ so seyhe
die brue herab/ thuo butter darein/ laß also wol durch einander
sieden/ vnnd stüpps mit Jngber vnnd Zimmetroern wol/ wilt
du gern ein wenig Pfefferstüpp darein thuon/ so magst du es
auch thuon. Thuo darnach dem Hoechten die haut fein ab/ vnd
geüß die suppen mit dem butter daran/ laß ein kleine weil sieden/
als lang als zwey ayer/ dann so geüß die suppen auff
baewte Semelschnitten/ leg die stuck Hoechten allenthalben
darauff/ stüpps/ so ist es bereyt.

Staubsuppen zumachen.

cclxvij. So nimb auff ein tisch drey ayerdotter/ saltz/ klopff
sie wol/ nimb dann den staub/ woell jn am ersten/ laß jhn vberschlagen/
geüß jhn dann vnter die ayerdotter/ seüds ab wie
ein Weinsuppen. Jst der staub fast saur/ so geüß ein wasser
darunder/ so sie den Kindtbetterin zu saur were/ so verseüdt
ein loeffel vol zucker darein/ man nimpt wol für die ayer ein
raum/ seind auch nicht boeß/ sie raumen den magen.

Wie man den staub am ersten anmacht.

cclxviij. Nimb ein Waitzenkleyben/ schoen kleyben angeruert/
misch/ vnd zertreib ein wenig vrhalb/ vnd mach also ein
dümpffel mit den vorgeschribnen kleyben/ laß vber nacht stehen/
so wirdt es saur. So es wol saur wirdt/ so geüß ein frisch
wasser darein/ ruers offt/ so wirdts fein saur/ die kleyben muessen
nicht zu oed sein/ sondern ein meelbige/ auß disem staub
macht man die staubsuppen/ wie vor steht.

Geißlitz zumachen.

cclxix. Laß ein Habern zermalen/ muoß nit zu klein gemalen
sein/ nimb dann ein vrhalb/ das weich ein/ wie zu einem
brot/ darnach du vil machen wilt/ vnnd mach ein dümpffel
[N4b||48b]
an/ biß sich erzeyget seürlacht/ so geüß dann ein wasser darein/
vnd ruers wol durch einander/ vnnd blaß mit den henden
auß/ so bleibt das dünn im wasser/ dann so seichs schoen vnnd
kalt verhilt/ das ist nun das Geißlitz. So man aber eine kochen
will/ so greiff gen boden/ oder ruers durch einander/ vnd
schmaltz ein pfannen/ so es dick wirdt/ so geüß auff ein schüssel/
laß stehn/ so gewinnts ein haut/ die nimb ab/ vnd schneid
dünne broecklein/ die roesch im schmaltz/ nicht zu wenig/ seüd
die gesotten Geyßlitz hienach/ vnnd seüds also ab/ setz auff
ein gluetlein/ thuo ein hoefliche deck darauff mit gluot/ vnd roeste
aber brocken darauff/ thuo Weinberlein vnnd Feygen darein/
auch Mandelkeren/ Man mags in einem Reindel also
kochen.

Habermuoß zumachen.

cclxx. Nimb Haebern brey/ oder meel/ kochs in eim heissen
schmaltz/ ruers ab/ vnnd geüß wasser/ oder Flaischbrue/ oder
Erbessuppen daran/ du magsts mit Erbesmeel auch also
machen.

Pfann brey zumachen.

cclxxj. Mach den Brey gar schoen/ seüd ein guote milch in
einer pfannen/ thuo den Breyn darein/ So er sich muoßt/ so leg
ein batzen schmaltz darein/ setz das es vnden vnnd oben gluot
hab/ so wirdts braun/ vnd gibs.

Reyßkoch.

cclxxij. Wasch jhn/ vnnd koch jhn in einer guoten siedenden
milch. Himmelthaw kocht man auch also/ brat mueßlen so reib
ein Semel/ nit gar ein haerte/ kochs in einer siedenden milch/
zuckers/ vnd gibs.

[O1a||49a]
cclxxiij. Brein Milch koch.

cclxxiiij. Grieß koch.

cclxxv. Prenn koch.

cclxxvj. Vmmerdumb koch.

Erbes zumachen.

cclxxvij. Nimb Erbes die schoen weiß seind/ in einer kalgus/
reibs zwischen den haenden/ so lassens die belg/ wasch dann
auß/ trückens wider. So man ein Erbes muoß machen will/
so setz ein stuck schweines flaisch zu/ geüß dieselbige suppen
an die Erbessen/ laß also weich einsieden/ vnnd treibs durch/
oder wann man vil hat/ so soll mans in einer scheyben abtreyben/
das gantz haesem wirdt/ vnnd mit einer Schweinen suppen
abmachen/ in der dick als man ein breyn kocht/ seüds in
einem schoenen hafen/ So mans schier anricht/ so schneid ein
guoten speck klein gewürflet/ roest jn ein wenig/ vnd thuo jn in
das Erbeßmuoß/ vnnd leg in die mitten ein schnitten brot/ leg
ein schweinen stuck flaisch darauff. Zu zeyten geüst man wol
ein wenig milch raums daran.

Ein einbrennts Erbeßmuoß/ macht
man also.

cclxxviij. Laß schoen Erbeßmeel machen/ setz in einer guoten
milch in einem hafen zum herd/ vnd brenn ein Erbeßmeel in
einem schmaltz/ vnnd thuo es in ein siedende milch/ ruers wol
durch einander/ das haesem wirdt/ thuo ein zucker darein/ saltz
wann du es anrichtest/ magst ein Schweinen schmaltz oder
specklin darauff thuon/ gibs für ein kraut/ solliches muoß auff
Hochzeyten oder Ladschafften/ ist hoeflich.

Jtem/ man seüd auch weiß Erbeß gantz in einer Schweinen
brue/ das nicht kochig siedend/ die gibt man auch für ein
kraut/ das die brue daran ist.

[O1b||49b]
Gruen Erbes in schaelfen

cclxxix. Gruen Erbes inn schaelfen/ kocht man auch fuer ein
kraut/ wanns ehrlich groß seind/ in dem hafen/ vnd doch noch
nit gelb/ So hedels auß/ vber seüds auch in eim Schweynen
fleisch/ geüß an die Erbessen/ aber sein nicht
gar bald gesotten/ Nimb denn auch ein
Speck/ das schneyde klein/ roests
darein/ gib es also dar das
nit trucken seüdt.

Ende des achten vnd letsten
Buochs.